تاریخچه کوهپایه

پیدایش قمشه(شهرضا) شهری است که ایجاد و پی افکندن آن را به همت یک فردنسبت نداده اند زیرا همانطورکه می دانیم شهر یکباره بوجود نمی آید بلکه مدتها طول می کشد تا یک مکان جنبه شهریت پیدا کند. در پیدایش و گسترش قمشه دو عامل مهم نقش اساسی داشته اند یکی قرار گرفتن در کنار راه های بازرگانی و تجارتی و دیگر وجود یک مرکز مذهبی با وجود این تفکر و تلاش مردم در طول زمان با بهره گیری از منابع طبیعی موجودسبب گسترش بیشتر شهر شده استمطالعه روند پیدایش و تحولات تاریخی سکونتگاه قمشه با توجه به فراز و نشیب ها و کارکردهایی که طی حیات خود داشته است به چهار دوره تقسیم می شود:

دوره اول : پیدایش قریه قمشه بر مبنای عوامل جغرافیایی نهطر خاک های حاصلخیز دشت قمشه وجود منابع آب آب و هوای نسبتا مساعد موقعیت گذرگاهی امنیت بیشترنسبت به نقاط مجاور و سرانجام تمرکز جمعیت در این منطقه.

دوره دوم : توسعه و تبدیل شدن به یک مرکز مهم استراتژیکی و تجاری که در دوره صفویه به اوج خود رسیده است و قمشه شاهد مسافران زیاد از نقاط مختلف دنیا بود و کاروان سراها قهوه خانه ها و مراکر ز خدماتی درآن ساخته شده و موجب افزایش جمعیت شده است .

دوره سوم :انحطاط و خرابی بر اثر حملات افغانها درگیری ها ی خاندانهای قاجاریه و زندیه در این شهر و سپس حملات مهاجران و اشرار مهاجر و ایجاد ناامنی و رکود اقتصادی در منطقه.

دوره چهارم : که از سال ۱۳۰۴ ه ش آغاز شده توسعه فیزیکی و گسترش مرکزیت خدماتی اداری فرهنگی تجارتی و ترانزیتی را به همراه داشته است . قرار گرفتن این شهر بر سر راه ارتباطی اصفهان شیراز و احداث مسجد جامع کاروانسرا و بازار در در دوره اسلامی که تمام فعالیتهای تجاری در آن صورت می گرفت به توسعه قمشه کمک کرد.

 

شهرضا از جمله شهرهای قدیمی منطقه اصفهان است که بررسی های تاریخی نشان می دهد این مکان قبل از ورود لشگریان اسلام آباد بوده است.

سفال ، قالی ، گلیم ، جاجیم ، نمد و گیوه از صنایع دستی شهرضا است.

شهرستان شهرضا با موقعیت خاص جغرافیائی بر سر راه پنج استان کشور قرار گرفته و جمعیتی حدود۱۶۰هزارنفر دارد.

شهرضا شهری با دو هوای متفاوت کوهستانی و کویری،کم آب با خاک حاصلخیزاست.

شهرضا از نظر مذهبی و فرهنگی از دیر باز کانون اجتماعات و مباحث عقیدتی و دینی و جایگاهی برای علما و دانشمندانی بزرگ همچون آقا محمد رضا قمشه ای ، حکیم ملا هادی فرزانه ، حکیم اسدا.. قمشه ای و حکیم مهدی الهی قمشه ای (مترجم و مفسر قرآن کریم ) بوده است

درشهرضا ۵حوزه علمیه برادران با ۴۵۰ طلبه وجود دارد که ۵۰ استاد، کارآموزش ایشان را برعهده دارند ویک حوزه علمیه ویژه خواهران نیز مشغول به فعالیت است.

از آثار تاریخی این شهرستان می توان به امامزاده شاهرضا (ع) ، سد قتلغ شاه ، بازار شهر ، بقعه سیده خاتون ، بقعه امامزاده شاه سید علی اکبر(ع) ، زیارتگاه ، مسجد نو ، مسجد خان ،کاروانسرای مهیار ،ملک وامین آباداشاره کرد.

همچنین شهرستان شهرضا با داشتن ابر مردانی چون شهید سردار حاج محمد ابراهیم همت ، سردار شهید حاج سیف ا… حیدرپور , سردار شهید سید جمال طباطبائی، سردار شهید رضا قانع، سردار شهیدسید ابراهیم میرکاظمی ، سردار شهید ولی الله کشوری، سردار شهید سید محسن صفوی و شهیدان والامقام و بزرگوارزیادی چون نگینی بر تارک افتخار کشور می درخشد.